INFLUENCER

Een jeugdfilm over de digitale leefwereld van jongeren.

Jongeren brengen een groot deel van hun tijd door in een digitale leefwereld. Het is onderdeel van wie ze zijn en niet meer weg te denken uit hun leven. In de Molkfabryk in Burgum werd in de voorjaarsvakantie (2024) een speelfilm opgenomen over de digitale leefwereld van jongeren, onder leiding van regisseur en filmproducent Fabian Claes Jansen. Veertig jongeren tussen de 12 en 21 jaar uit Noordoost-Friesland werkten samen met professionele filmmakers aan de film.

Het verhaal
Duizenden volgers, sponsordeals met beautymerken en verkering met een jonge profvoetballer; het leven van de populaire fitgirl Freya (17) hangt aan elkaar van vlogs, schoonheid en succes. Wanneer er video’s van haar verschijnen waarin ze gemene dingen zegt over mensen die worstelen met hun gewicht, beperking of gender, brokkelt Freya’s populariteit snel af. Maar het gekke is: Freya heeft deze video nooit opgenomen. 

Hoe kan ze dat bewijzen? Wie zit er achter die fake-video’s? In haar zoektocht naar de dader, waarin niets is wat het lijkt, begint Freya anders naar zichzelf te kijken en leert ze wat het verschil is tussen echte vriendschap en veel volgers hebben.

 – – – – 

De Friese Welzijnsorganisatie KEaRN en cultuurlab Het Achterland uit Burgum zijn initiatiefnemers van het filmproject. Beide organisaties hebben, ieder binnen hun eigen domein, te maken met kinderen en jongeren die opgroeien met een digitale leefwereld, die voor volwassenen soms ongrijpbaar is. Adriaan Groffen, directeur van Het Achterland, vertelt: ‘Jongeren anno nu zijn al vroeg behoorlijk maatschappelijk geëngageerd. Dat blijkt uit gesprekken die we met jongeren uit de regio hebben gevoerd. Ze vinden thema’s als mentale gezondheid, polarisatie, prestatiedruk en online fenomenen als sexting en catphishing belangrijk en relevant. Ze hechten veel waarde aan het verstrekken van goede informatie aan kinderen.’ Het Achterland vroeg Fabuch de film te produceren.

Het filmproject geeft jongeren de gelegenheid onderdeel te zijn van een professioneel artistiek productieproces. Ze staan niet alleen voor de camera als acteur of actrice, maar leren ook achter de schermen over licht, camera, geluid en produceren. Zelfs in het voortraject waren jongeren betrokken. Samen met scenarioschrijver Job Tichelman (bekend van o.a. Netflix-film ‘Strijder’) schreef een aantal jongeren het scenario voor de film, over online pestgedrag.

Première: 4 juni 2024
Periode: Vanaf juni tot november 2024 te zien door heel Friesland. De film wordt gecombineerd met een lespakket over de digitale leefwereld van kinderen en jongeren.


Een productie van Cultuurlab Het Achterland, Welzijnsorganisatie Kearn en Fabuch!
Producers: Adriaan Groffen en Fabian Claes Jansen
Regisseur: Fabian Claes Jansen
Tekst: Job Tichelman