els

Fabian Jansen is Els.

De wereld lijkt stil te staan, iedereen zit thuis, zo ook de alleenstaande Els (59). Ze is verkouden, dus ziet ze geen andere optie dan vrijwillige quarantaine. Els woont in een klein appartement op de bovenste verdieping van een hoge flat. Als onder haar de wereld verstomd, leert Els naar de lucht te kijken. Maar ook naar haar zelf.
Door de quarantaine wordt ze geconfronteerd met de eenzaamheid van haar dagelijks bestaan. Ze kijkt terug op haar leven en denkt na over keuzes die ze wel of juist niet heeft gemaakt. Onverwerkt verdriet en oud zeer, worden afgewisseld door mooie herinneringen en onvervalste humor. Vlak voor haar quarantaine heeft ze besloten zich te storten op een nieuwe hobby, het werken met klei.
Maar het grote lichtpunt elke dag is een uitgebreide mail van haar zoon Dennis, die met zijn vrouw en kind in Spanje woont. Ze is maar wat blij met zijn mails, al maakt zij zich grote zorgen om hun gezondheid en Dennis om die van haar.
Hoe houdt Els zich staande in deze eenzame tijden? Hoe gaat zij de eenzaamheid te lijf?

 

Voorstelling

Els alleen in De Harmonie.

Acteur, film & theatermaker Fabian Jansen speelde Els exclusief in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Deze unieke voorstelling was 24 uur per dag, 7 dagen lang te zien via een livestream op het internet. Wij volgden alles wat Els denkt en doet. Hoe ze leeft, eet en slaapt.

Deze 168 uur durende online improvisatie-voorstelling was eenmalig te zien. De voorstelling was van zondag 19 april 19.00 uur t/m zondag 26 april 19.00 uur gratis en voor iedereen online te volgen, op elk moment van de dag (ook ’s nachts, al slaapt Els dan waarschijnlijk).

 

Samenwerking

Net als velen, door de corona-maatregelen getroffen, wilden acteur en regisseur Fabian Jansen (bekend van o.a. Mannenharten, De Vloer Op, Missie Aarde, Hij gelooft in mij en Maalkop) en Fabuch Social Cinema zichzelf nuttig maken in deze verwarrende tijden. Hij zocht de samenwerking als Artist in Quarantaine  met Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden op, die ook door de huidige maatregelen al hun voorstellingen moesten cancelen en nu tijdelijk leeg staat.

Samen sloegen zij de handen in één om het thema eenzaamheid bespreekbaar te maken en het publiek juist in deze tijd tóch een voorstelling te geven om nooit te vergeten.

Een groep acteurs steunde Fabian elke dag online door bijvoorbeeld een mail van Dennis, de zoon van Els, waarin hij de actuele problemen van Spanje en de rest van Europa deelt en af en toe met haar te videobellen. Ook kreeg ze berichten van haar oude buurvrouw Helga, van haar ex-man Peter en van haar oudste zus Jo die na 10 jaar nu ineens toch weer contact met haar opneemt.

 

Online

De voorstelling werd online gestreamd op o.a. www.fabuch.nl. Er was een live blog over het reilen en zeilen van Els. Daarnaast was er een dagelijkse chatsessie over Eenzaamheid, over wat we kunnen doen om dat te bestrijden en natuurlijk over Els. “Els zelf” ging gedurende de week ook op Instagram live, met haar eigen vorm van het bestrijden van Eenzaamheid, voor haarzelf en voor anderen.

‘Els’ is een co-productie van Fabuch Social Cinema en Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden en werd mede mogelijk gemaakt door Leewarden-Fryslân 2028  (LF2028). En werd gesponsord door Hardwerk X Fogeltje, Albert Heijn Van Zanten, Sake Store, Frans Koopal Haarwerken & Smakelijk Kookservice.

 

Impact en Bereik

De Impact van Els tot nu toe in cijfers.

-Meer dan 4000 unieke kijkers voor de voorstelling Els.
28.200 kijkmomenten met een gemiddelde kijkduur van 22.50 minuten.
530 nieuwe volgers op Instagram.
522 nieuwe volgers op Facebook.
4 zeer lovende recensies. Te weten De Telegraaf,  Groene Amsterdammer, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant.

En prachtige interviews met Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, LEO FM, Omrop Fryslân.

 

Cast

Els

Fabian Jansen

Dennis, haar zoon

(via mail & video)

Tim Helderman

Helga, haar buurvrouw

(via mail)

Tamara Schoppert

Peter, haar ex-man

(via mail & telefoon)

Peter de Baan

Johanna, haar zus

(via mail & telefoon)

Saskia Temmink

Kiki, haar nichtje

(via video)

Melody Klaver

Karmen, haar schoondochter

(via video)

Liza Macedo dos Santos

Chantal, haar ex-schoondochter

(via video)

Barbara Sloesen

Ruud, een oude bekende

(via mail & video)

John Buijsman

Crew

[/trow]

Concept & Regie

Fabian Jansen

Regie-adviezen

Peter de Baan

Zakelijke Leiding

Gerben But

Productie & Publiciteit

Jasper de Haan

Redactie

Tim Helderman & Merel Staalstra

Streams & Apparatuur

First Impression

Geluid

Linze Valk

Live editor & Camera

Robin van Bussel

Theatertechniek

Harald Schnuck & Siebren Greidanus

Decor

Lieuwe Kolk (Hardwerk X Fogeltje, Leeuwarden)

Kleding

Hester Bosch (Sake Store)

Haardesign

Layla Koopal (Frans Koopal Haarwerken, Groningen)

Website

Frans Filius

Foto

Froukje van Wengerden

Productie

Fabuch Social Cinema

In co-productie met

Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden

Mede mogelijk gemaakt door

Leeuwarden-Fryslân 2028 – LF2028

 

 

 

Zie hier een korte samenvatting van Els.
Wil je meer fragmenten terugkijken, kijk dan op onze Facebook-pagina:
@fabuchsocialcinema

#elsblijftthuis #kleienmetels #zingenmetels #dansenmetels #sportenmetels #beldieeneeens
#zwaaien.

PERS

Els blijkt een wonderlijk en dapper experiment. … Het is op een vreemde manier verslavend om af en toe even bij haar binnen te vallen om te zien hoe het inmiddels met haar gaat. Want je gaat vanzelf een beetje van Els houden.’

De Telegraaf

– – – –

‘De voorstelling Els … een bijzondere mix van reality TV, een soapserie, performance en (community)theater. Corona- en RIVM-proof.’

Dagblad van het Noorden

– – – –

‘Wat Jansen en zijn crew hebben neergezet is dapper, echt iets nieuws en ook nog eens bedacht en geproduceerd in tijden dat haast niets vanzelf gaat of vanzelfsprekend is.’

Leeuwarder Courant

– – – –

‘Els had een parodie kunnen zijn op een bepaald type vrouw – bloempotkapsel, kleifanaat, gescheiden, eenzaam, haar heil zoekend op de sociale media. En dan ook nog eens gespeeld door een man. Toch slaagde haar bedenker en belichamer, acteur en theatermaker Fabian Jansen, er glorieus in om haar boven dit alles te doen uitstijgen.  In zijn 168 uur durende performance vanuit Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden zette hij een onvergetelijke vrouw neer: intelligent, autonoom, witty en bij vlagen diep ontroerend. Hij laat zien hoe burgerlijk vooroordelen over burgerlijkheid zijn, hoe groot de revoluties die zich kunnen voltrekken in kleine binnenlevens. In een week tijd is Els getransformeerd, net als iedereen die haar (obsessief) heeft gevolgd.’

De Groene Amsterdammer