zij van zuid

ZIJ VAN ZUID

een documentaire van fabian jansen

Harlingen – Plan Zuid. Een wijk vol leven, mensen, muziek, dromen.
Maar ook een wijk vol eenzaamheid, verleden, verdriet, leegstand, schulden en verslaving.

Nieuw Zuid – een sociaal project:
liefdevol en vol oplossingen, cursussen, kleding delen,
boeken lenen, samen eten en samenzijn.
Voor een ieder die wat liefde, hulp of aandacht kan gebruiken
óf die dat juist wil geven.

Een documentaire over 5 totaal verschillende mensen, met behoorlijk wat gemeen.

het verhaal

Opgezet door bewoners, ondersteund door welzijnsorganisaties, is Nieuw Zuid in de wijk Plan Zuid te Harlingen een bijzondere plek voor een ieder die wat aandacht verdiend of juist wil geven.

We volgen vijf mensen intensief in hun zoektocht naar een dagelijks doel, hun dromen, liefde, hoe het leven weer op de rails te krijgen. Het leven van alledag, onverbloemd, maar met liefde en aandacht gefilmd zonder oordeel of commentaar.

Vertrekkend vanuit toneellessen, gegeven door acteur, cineast en docent aan de Toneelacademie Maastricht Fabian Jansen (Mannenharten 1 & 2, Nena, Hij Gelooft in Mij, De Vloer Op) leren we hen kennen zowel binnen Nieuw Zuid, als in hun dagelijkse leven. We volgen we het reilen en zeilen van Nieuw Zuid door de ervaringen en belevenissen van deze mensen, maar ook de positieve (en wellicht negatieve) effecten die hun deelname aan de projecten van Nieuw Zuid voor hen heeft.

Ook volgen de andere cursussen, workshops en bijeenkomsten die de deelnemers, hier vrijwilligers genoemd, bijwonen. En  we zien hen ook in hun vertrouwde thuissituatie.

Hoe waardevol is een project als Nieuw Zuid als je niets meer hebt, als je opnieuw wilt beginnen of juist opnieuw móet beginnen? Waar lopen de ‘vrijwilligers’ tegen aan? Zijn ze en worden ze daadwerkelijk geholpen door wat Nieuw Zuid hen biedt of worden ze juist (onbedoeld) op hun plek gehouden? Biedt dir project voldoende perspectief en handvaten voor een nieuwe toekomst of is het ‘slechts’ een welkome afleiding in de vicieuze cirkel of neerwaartse spiraal van hun dagelijks bestaan?

In een periode van 7 á 8 maanden volgt u deze mensen op de voet. De toneellessen leiden uiteindelijk tot een korte fictie film die met de ‘vrijwilligers’ wordt ontwikkelt en gefilmd, als afsluiting van de documentaire én als opzichzelfstaande film.

Duur: circa 90 minuten.

Current Projectzij van zuid