ADA – de film

– ADA –

Een korte film van Fabian Claes Jansen over
de Seksualiteit van Mensen met een Beperking & Sekszorg.
Kijk hier vanaf nu de film!

Ada (gespeeld door Birgit Welink) zorgt, maar dan met seks. Haar werk bestaat uit fysieke liefde en omgaan met beperkingen. Het gaat eigenlijk altijd wel goed, maar vandaag is het allemaal iets wankeler van evenwicht. Gedurende de 24 uur die we haar volgen zetten we als toeschouwer telkens een stap terug in de tijd en zien we wat de dag met haar deed, wat dit werk voor haar betekent en wat het teweegbrengt bij haar cliënten, voor wie ze vol passie zorg draagt. Hoe moeilijk dat soms ook is.

Kijkadvies: deze film is geschikt bevonden voor mensen vanaf 16 jaar.
Trigger-warning: deze film bevat naakt, bloed, geweld en scheldwoorden.

‘Ada zorgt, maar dan met seks.’


Fabuch Social Cinema maakt Ada
Een korte film over de seksualiteit van de gehandicapte mens en de bijzondere zorg die sociaal sekswerkers en seksverzorgenden deze mensen kunnen bieden.

Er zijn in Nederland ongeveer 1,2 miljoen mensen met een fysieke en / of verstandelijke beperking. En een deel daarvan heeft geen of weinig toegang tot seks of intimiteit. Maar er zijn zorgondernemingen als FleksZorg en Snoezelzorg die seksverzorgenden leveren en stichtingen als Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR) en De Ultieme Zorg die sociaal sekswerkers leveren. Allen selecteren zij hun medewerkers heel zorgvuldig. Zij maken het voor mensen met een beperking bij wie de mogelijkheid tot intimiteit of seks niet vanzelfsprekend is, mogelijk om eigen seksuele belevingen te hebben. Met heel veel positieve gevolgen van dien. Je zou kunnen zeggen dat ze zorgmedewerkers with benefits zijn.

Wetgeving
Gek genoeg wordt er in de Nederlandse wetgeving nog geen onderscheid gemaakt tussen sekszorg en prostitutie. En dat is voor de huidige en komende wetgeving rondom sekszorg een slechte zaak.

Fabuch Social Cinema verdiepte zich in deze thematiek, ging op onderzoek uit en heeft inmiddels met vele partijen uit deze sector gesproken: mooie en innemende interviews met zowel cliënten als professionals voor wie we alleen maar meer respect hebben gekregen. We werden ons ervan bewust hoe noodzakelijk en urgent sociaal sekswerk en sekszorg zijn voor zowel de cliënten als voor de zorgsector, maar zeker ook voor de soms onbedoeld aanlokkelijke buitenwereld.

Impactcampagne

Wij brengen u de korte film Ada, omdat we de roep om fysieke liefde en genegenheid onder mensen met een beperking een gezicht willen geven, om de positie van sociaal sekswerkers en seksverzorgenden te versterken, en omdat we willen bevragen waarom deze vorm van zorg niet automatisch onder de zorgwet valt. We willen collectief bewustzijn creëren en de politiek wakker schudden.

Van 25 t/m 29 mei 2021, zette Fabuch Social Cinema vanuit thuisbasis stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden dan ook samen met diverse partners een impactcampagne omtrent Ada op. Vijf dagen lang was de kortfilm ‘s avonds om 20.00u online te bekijken en elke vertoning werd die week kracht worden bijgezet door een gratis livestream talkshow: Fabuch’s Social Sex Show, direct na afloop van de film, waarin de thematiek elke avond vanuit een andere invalshoek en met andere tafelgasten (ervaringsdeskundigen, experts, betrokkenen, schrijvers, politici, beleidsadviseurs) werd besproken. Zo brachten we bij een grootschalig publiek én de juiste mensen het thema en haar complexe vraagstukken onder de aandacht.

Klik hier voor meer informatie over de impactcampagne en een weergave van het programma en de gasten. Onder anderen Rick Brink (voormalig Minister van Gehandicaptenzaken), Jos Noordover (beleidsadviseur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), sociaal sekswerker Tika Stardust en Sander Hilberink (lector Hogeschool Rotterdam) schoen bij ons aan. De presentatie was in handen van niemand minder dan Catherine Keyl en onze eigen Tamara Schoppert.

We vertonen de film (inclusief de live talkshow) uiteraard voor filmliefhebbers en sociaal betrokkenen, maar ook voor diverse zorgopleidingen (MBO, HBO en WO), zorginstellingen, belangenorganisaties, politieke partijen en andere geïnteresseerden.

Dr. Sander Hilberink, Lector aan de Hogeschool Rotterdam, vatte onze impact als volgt samen:

‘In mei 2021 ging de korte film ‘Ada’ in première tijdens de impactweek Fabuch’s Social Sex Show, waarin de film vijf avonden lang werd vertoond. Ada verbeeldt een dag van een vrouwelijke seksverzorgende en werd bekroond met ‘De Noorderkroon’ (beste korte film) en ‘Noordster’ (beste film van het Noorden). Elke streaming van de film werd gevolgd door een online talkshow waarin o.a. sekswerkers/ seksverzorgenden, sekszorgcliënten, sekszorgorganisaties, seksuologen, belangenbehartigers, politici en wetenschappers debatteerden over de film en het belang van het faciliteren van seksualiteit (met een focus op sekszorg) voor mensen met een beperking.

In de slipstream van de impactweek werd een motie aangenomen door de Tweede Kamer en werkten verschillende partijen samen aan aanbevelingen over wat nodig is om mensen met een beperking te ondersteunen op het gebied van seksualiteit. Daarnaast s er een onderzoek gedaan naar scholings- en ondersteuningsbehoeften van seksverzorgenden, en vormde de impactweek de basis voor het opzetten van het Onderzoeksconsortium Intimiteit, seksualiteit en handicap.’

Wij zijn ontzettende trots op ADA en haar impactcampagne.

Blijf op de hoogte!

We houden je graag op de hoogte omtrent onze korte film Ada en de impactcampagne. Houd onze website in de gaten, en volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn.