Impact

Impact

Steun ons om deze film te maken! Wil je doneren? Klik dan hier!

’Hebben wij geen recht op sex?’

Op 9 september (2020) hoorden wij een interview op NPO Radio 1 met een politica van de ChistenUnie. Ze wil samen met o.a. het CDA, naar Zweeds voorbeeld, het betalen van seks strafbaar stellen. Het liefst zo snel mogelijk, maar in ieder geval in een volgende kabinetsperiode. Ze vindt het belangrijk om niet de prostituee aan te vallen, maar juist de gebruikers te criminaliseren, want zij houden die “verdorven” industrie in stand. Zij zorgen indirect voor vrouwenhandel, seksuele onderdrukking, slavernij, uitbuiting, etc.

Ondanks dat het mij niet zo zwart/wit voorkomt, kon ik mij in sommige van haar standpunten wel vinden. Tot dat Rick Brink zich in het interview mengde.

Rick Brink, zelf gehandicapt, en tot voor kort drager van de officieuze eretitel uit naam van de KRO-NCRV: Minister van Gehandicapten Zaken, gaf in het radioprogramma aan tegen het voorgenomen wetsvoorstel te zijn. Hij wees het kamerlid er op dat ze daarin geen rekening hield met mensen met een beperking (handicap), die gebruik maken van sociaal sekswerkers.

Sociaal sekswerkers of liever gezegd seksverzorgenden, zijn geen buitenlandse prostituees die gedwongen worden dit werk te doen, ook geen drugsverslaafden die snel geld krijgen voor hun fix. Nee. Vaak zijn het oud- zorgmedewerkers die in hun werkpraktijk hebben ervaren dat een grote groep mensen met een fysieke of verstandelijke beperking geen of nauwelijks fysieke liefde mag of kan ervaren. Zij zien dat dit vaak leidt tot depressie, agressie, soms zelfs tot aanrandingen of verkrachtingen door het onbegrip voor of ontkennen van hun seksualiteit en lust. ‘Zijn wij minder mens omdat we een beperking hebben, hebben wij minder rechten? Hebben wij geen recht op seks?’ Ja natuurlijk wel, klonk het op de radio.

Maar voor veel mensen met een beperking ontstaat seksueel contact nou eenmaal niet spontaan of gaat dit vanzelf: Zorgondernemingen als Flekszorg en Snoezelzorg leveren Seksverzorgenden. Stichtingen als Stichting Alternatieve Relatiebemiddeling (SAR) en De Ultieme Zorg leveren Sociaal Sekswerkers. Allen selecteren zij hun medewerkers heel zorgvuldig. Je zou kunnen zeggen dat dit zorgmedewerkers ‘with benefits’ zijn.

Fabuch Social Cinema verdiepte zich in deze thematiek, ging op onderzoek uit en heeft inmiddels met vele partijen uit deze sector gesproken: mooie en innemende interviews met zowel cliënten als professionals voor wie we alleen maar meer respect hebben gekregen.

Nu de huidige wet rond sekswerk dus wellicht veranderd wordt, en er daarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen prostitutie en sekszorg, willen we aandacht vragen voor dit onderwerp via onze korte film ADA met daarbij een stevige, breed gedragen impactcampagne
met onder meer 5 debat-avonden, een social hackathon en een fototentoonstelling.

Hiermee hopen we, maatschappij breed, bewustzijn te creëren omtrent de roep van vele mensen met een beperking om fysieke liefde en genegenheid, en de noodzaak van sociaal sekswerkers en seksverzorgenden om dit mogelijk te maken.

De kennis die we hebben genomen van de positieve gevolgen voor de patiënten/cliënten als ook andere partijen en factoren: de reguliere zorg die ontlast wordt van overlast en/of extra druk door seksuele driften, -lusten en -vergrijpen tussen patiënten-onder-elkaar, richting het zorgpersoneel of de wereld buiten de instellingen, geeft ons een enorme drive om dit urgente thema onder de aandacht te brengen.

Door de roep om fysieke liefde en genegenheid onder vele mensen met een beperking door middel van sociaal sekswerkers, door middel van deze film en onze impactcampagne een gezicht te geven, hopen we maatschappij breed bewustzijn te creëren omtrent dit thema en de politiek wakker te schudden dat de sekszorg niet onder de zelfde wet zou moeten vallen als de prostitutiewet.

We hopen op goede gesprekken over dit thema en op mooie samenwerkingen (financieel en/of sociaal) om met dit project zo’n groot mogelijke impact te maken.

Fabian Jansen
Fabuch Social Cinema