Het ontstaan

Het Ontstaan

‘Als acteur, cineast, social entrepreneur en docent aan verschillende toneelopleidingen, heb ik niets te klagen met een prachtige carrière tot nog toe. Maar toch bleef er iets knagen: Mijn zoektocht naar hoe ik kan bijdragen aan een inclusieve samenleving. Dus startte ik in 2017 film company Cinema Fabuch.

Met Cinema Fabuch zou ik films produceren die urgente verhalen belichten over de randen van de samenleving. Na onze eerste onafhankelijke film Lady te hebben gemaakt, besloot ik in 2018 nog één stap verder te gaan met mijn filmcompagnie.

Ik wilde niet alleen sociaal geëngageerde films/toneelstukken maken en tonen óver mensen in eenzaamheid, het sociale isolement en hun leven aan de randen van de samenleving, maar ik wil juist mét deze vergeten mensen film maken. Ik geloof in sociaal ondernemen en ik wil door de actieve en creërende deelname van eenzame en kwetsbare mensen, de future talents, aan onze films en voorstellingen, vóór én achter de schermen, hun maatschappelijke, sociale en culturele participatie in de samenleving weer opgang brengen.

Want ik denk dat wat we doen als mens, een grote rol speelt in hoe wij onszelf definiëren, waar we maatschappelijk staan en hoe we leven. We proberen zo de kwaliteit van ons leven te verbeteren, creativiteit een plek te geven, relaties aan te gaan en gemeenschapszin te creëren.

‘We zoeken niet alleen naar ons dagelijks brood,
maar ook naar ons dagelijkse doel.’

Cinema Fabuch werd dus een stichting genaamd Stichting Fabuch, oftewel Fabuch Social Cinema. En om nog net iets duidelijker te maken: Zie ons als een theatergezelschap, maar dan met film, toneel, video, performances, fotografie, podcasts en multi-mediaprojecten. Een maakgezelschap dus, productiehuis zo u wilt; bestaande uit een kleine vast crew met een directeur/bestuurder en een Raad van Toezicht, naast een wisselende groep prijswinnende acteurs en professionele crew, die samenwerken met een eveneens wisselende groep “Future Talents”, betrokken mensen uit de thematiek, wiens verhaal wij een gezicht willen geven met Fabuch.

Ik voel me enorm bevoorrecht en vereerd dit te mogen doen. Wij werken vrij, creatief en innovatief met zorg en aandacht niet alleen de cultuursector en kunstwereld, maar ook de samenleving inclusiever maken.”

Goed. Het is tijd om te vertellen hoe. Maar alvast in één zin:

Take one,
Reach many!

Fabian Claes Jansen, oprichter van Fabuch Social Cinema.