Het ontstaan

Het Ontstaan

“Als acteur, cineast, social entrepreneur en docent aan de Toneelacademie Maastricht, heb ik niets te klagen met een prachtige carrière tot nog toe. Maar toch bleef er iets knagen: Mijn zoektocht naar hoe ik kan bijdragen aan een inclusieve samenleving. Dus startte ik in 2017 film company cinema fabuch.

Met Cinema Fabuch zou ik films produceren die urgente verhalen belichten over de randen van de samenleving. Na onze eerste onafhankelijke film Lady te hebben gemaakt, besloot ik in 2018 nog één stap verder te gaan met mijn filmcompagnie.

Ik wilde niet alleen sociaal geëngageerde films en stukken maken en tonen óver mensen in eenzaamheid, het sociale isolement en hun leven aan de randen van de samenleving, maar ik wil juist mét deze vergeten mensen film maken. Ik geloof in sociaal ondernemen en ik wil door de actieve en creërende deelname van eenzame en kwetsbare mensen, de future talents, aan onze films, vóór én achter de schermen, hun maatschappelijke, sociale en culturele participatie in de samenleving weer opgang brengen.

Want ik denk dat wat we doen als mens, een grote rol speelt in hoe wij onszelf definiëren, waar we maatschappelijk staan en hoe we leven. We proberen zo de kwaliteit van ons leven te verbeteren, creativiteit een plek te geven, relaties aan te gaan en gemeenschapszin te creëren.

‘We zoeken niet alleen naar ons dagelijks brood,
maar ook naar ons dagelijkse doel.’

Cinema Fabuch is dus vanaf heden een stichting genaamd Fabuch Social Cinema. En om nog net iets duidelijker te maken: Zie ons als een theatergezelschap, maar dan met film. Een filmgezelschap dus, met elk jaar een vaste kern van 20 Future Talents die voor en achter de schermen het gezicht zijn van Fabuch en elk filmproject in een andere combinatie samenwerken met (Europese) top acteurs en professionele crew.

Ik voel me enorm bevoorrecht en vereerd dit te mogen doen. Op deze manier kunnen wij vrij, creatief en innovatief met zorg en aandacht niet alleen de filmwereld, maar ook de samenleving inclusiever maken.”

Goed. Het is tijd om te vertellen hoe. Maar alvast in één zin:

Take one,
Reach many!

Fabian Jansen, oprichter van Fabuch Social Cinema.