Fabian Jansen

Fabian Jansen

Fabian Jansen is acteur, cineast, theatermaker en sociaal entrepreneur. Hij studeerde in ’05 af aan de Acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht.

Fabian regisseerde en/of speelde bij en met gerenommeerde theater-gezelschappen als NNT, Artemis, NTGent, Orkater, Stage Entertainment, Peergroup in meer dan 40 stukken op podia in New York, Wenen, Linz, Kopenhagen, Londen, Brussel, Gent, Rotterdam, Den Bosch en Amsterdam.

Naast theater speelde hij verschillende grote rollen in films en series als Mannenharten, Missie Aarde, Symbiose, Vreemd Bloed, Nena, Voor elkaar gemaakt, De Hoorzitting en werkte met regisseurs als Peter Greenaway, Saskia Diesing, Mijke de Jong en Mark de Cloe. Op TV was hij onder meer te zien als vaste acteur bij het programma De Vloer Op (HUMAN).

Fabian regisseerde de prijswinnende kortfilms Ella en Lady, maar ook Mancave (een webserie voor Comedy Central Nederland) en Allemaal Vogels, een experimentele improvisatiefilm. In 2020 speelde en regisseerde hij voor Fabuch de 168 uur en 100 uur durende online videovoorstellingen Els – Eenzaamheid in Quarantainetijd en Els – De Tweede Golf.

In 2018 startte hij social enterprise en creative home Fabuch Social Cinema. Met Fabuch produceert hij projecten welke urgente verhalen tonen over én vanuit (de rand van) de samenleving. Fabian gelooft in sociaal en inclusief ondernemen en probeert door de actieve en creërende deelname van kwetsbare  mensen aan zijn films, hen uit hun sociaal isolement te halen, een doel te geven en de maatschappelijke en culturele participatie in onze samenleving weer opgang te brengen en te stimuleren.

Fabian is lid de Dutch Directors Guild en van Atelier Néerlandais in Parijs, Frankrijk. Ook is hij ambassadeur van New Noardic Wave (It Frysk Film en Media Platform).

 

… over Fabian

‘Fabian heeft een zeer kenmerkende keuze van onderwerpen en een heldere, rustige stijl die hem onderscheidt van de menigte. Hij raakt aan politiek en cultureel gevoelige onderwerpen met een humanistisch perspectief, zonder ooit belerend te zijn naar het publiek. Zijn visuele stijl is precies, gedetailleerd en verfrissend.’

Joris van Wijk – Executive Producer van o.a. Tonio, De Storm en Knielen op een bed violen.

‘Fabian’s kracht zit in een unieke combinatie van vrijheid en sturing: hij weet precies wat hij wil,
maar laat daarnaast medewerkers en acteurs los
om er zo voor te zorgen dat bij elke samenwerking crew en cast tot een maximale prestatie komen.’

Mick van Rossum – Hoofd Cinematografie aan de Filmacademie Amsterdam en Cinematograaf / DOP. bij o.a. Overspel, Mannenharten, De Prins en het meisje, De Kroon.

‘Fabian’s inventiviteit, creativiteit en eindeloze energie om te creëren viel mij direct op. Hij is een groot inspirator voor mij. Hij is een ware verteller met een sterk inbeeldingsvermogen en originele fantasie.’

Anne van Dongen – First AD bij o.a. Laila M., Uilenbal, Niemand in de stad, Weg van jou.

‘Fabian neemt kinderen serieus. Ondanks een zwaar thema (suïcide) zat zijn jonge publiek ademloos te kijken. Ze worden niet als kind aangesproken, maar als menselijk wezen. Dat is te prijzen.’

Yolande Bertsch – Toneeldocent, Actrice en Regisseur bij o.a. Toneelacademie Maastricht, AHK, Werkteater.

 

Pers

‘Jansen brengt parels van ontroerend puur geacteerde vertelkunst.’
AD

‘Fabian is een markante verschijning, fysiek, mentaal, op de vloer en als maker.’
PZC

‘Jansen: een autonoom kunstwerk’.
Volkskrant.

 

Over zijn voorstelling Maalkop:

‘Er zijn van die momenten dat je, als theaterbezoeker, opeens beseft dat je iets bijzonders meemaakt. Fabian Jansen neemt je mee in de ziel van een jonge boer die er geen gat meer in ziet.’
Dagblad van het Noorden
★★★★★

‘Een juweel van een voorstelling.’
Leeuwarder Courant
★★★★★

‘Waardevol als theater zo relevant kan zijn om woorden aan diepe emoties te geven.’
Eindhovens Dagblad
★★★★★